Windpark A15 Lingewaard

Windpark A15 Lingewaard is een initiatief voor de opwekking van duurzame stroom in de gemeente Lingewaard.

Het project gaat over de aanvraag van drie windturbines die samen aan ongeveer 23.000 huishoudens stroom kunnen leveren.

Waarom doen we dit?

Bij het maken van stroom uit aardgas of steenkool komen er schadelijke gassen vrij. Die gassen zorgen ervoor dat we extremer weer krijgen, zoals droogte of soms weer veel regen. Ook is aardgas en steenkool niet oneindig beschikbaar.

Daarom is in 2015 met 195 landen in de hele wereld afgesproken om de uitstoot van schadelijke gassen te voorkomen. Daarom stapt ook Nederland over van energie uit fossiele brandstoffen (gas, olie, steenkool) op energie uit zon en wind.

Dit is belangrijk voor onze toekomst omdat:

  • we dan niet afhankelijk zijn van andere landen voor onze elektriciteit

  • we klimaatverandering tegengaan

  • we zorgen voor voldoende energie voor nu en in de toekomst

In 2023 heeft de gemeenteraad het beleidskader Energietransitie vastgesteld. Dit betekent dat we in de gemeente een aantal gebieden hebben uitgezocht waar we energie kunnen opwekken met zon of wind. Een van die gebieden is de zone A15/Betuweroute.

Het doel van de gemeente is om in 2030 zelf evenveel schone stroom op te wekken als dat we gebruiken. Windpark A15 helpt mee om dit doel te bereiken.

Locatie

De windturbines komen langs de Linge, ten zuiden van de Betuweroute en de toekomstige verlenging van de A15.

Inspraak

Onderaan deze pagina ziet u een overzicht van het proces rondom dit initiatief.

Omdat het plaatsen van windmolens en zonneparken altijd invloed heeft op de omgeving, vindt de gemeente het belangrijk om samen met inwoners beslissingen te maken. Welke voorwaarden vinden inwoners belangrijk bij de opwekking via windturbines langs de A15? Denk hierbij aan beslissingen over de verdeling tussen het aantal windmolens of het meeprofiteren van winsten door inwoners. Daarom is na de eerste informatiebijeenkomst een Meedenkgroep opgericht van omwonenden/belanghebbenden en de gemeente.

Meedenkgroep

Samen met deze Meedenkgroep is daarom gekeken naar wat de voorwaarden voor het beleid zouden moeten zijn bij energieopwekking met windturbines in de zone A15/Betuweroute. De verslagen van de Meedenkgroep vindt u hier. De opbrengst uit de Meedenkgroep is verwerkt in de Energievisie A15. Een mogelijke initiatiefnemer (ondernemer van een Windpark) moet zich houden aan het beleid in de Energievisie.

Omgevingsgroep

Om de Energievisie A15 verder uit te werken in concrete afspraken is een Omgevingsgroep gestart. In deze Omgevingsgroep zit, naast omwonenden en de gemeente, ook de initiatiefnemer. Zij maken samen afspraken over bijvoorbeeld slagschaduw, geluidsnormen en hoe de omgeving financieel kan mee profiteren. Zodra de laatste gesprekken zijn geweest, vindt u de verslagen hier op de website.

Informatie/Stand van zaken

Alle informatie, van de vaststelling van het beleidskader Windenergie in 2019 tot de Energievisie A15/Betuweroute in 2025, is opgenomen in de planning. We zorgen ervoor dat deze altijd actueel blijft.

Daarnaast zijn verslagen en beleidsstukken te vinden onder documenten.

Nieuwsbrief Zon & Wind
Benieuwd naar het laatste nieuws over Zon & Wind?

Documenten

Bestanden
Beleidskaders
Toelichting
Vastgestelde beleidskaders
Energievisie
Toelichting
Energievisie en bijlagen
Participatie
Toelichting
Participatiedocumenten zoals presentaties en verslagen