Ook in de gemeente Lingewaard hebben we te maken met een grote woningbehoefte. We willen in alle kernen voldoen aan deze behoefte. Uit onderzoek blijkt dat er in Bemmel en Haalderen ruim 500 woningen nodig zijn tot en met 2030.
Bij uitbreiding buiten de kern kijken we heel goed, omdat Bemmel tussen een Natura2000 gebied en Park Lingezegen en de (toekomstige uitbreiding van de) A15 ligt. De gemeente wil dit landschap, met ook de uiterwaarden en dijken bij Bemmel, beschermen.

Breder dan alleen wonen
We zoeken actief naar meer mogelijkheden om extra woningen te kunnen bouwen. Daarom stellen we onder andere een gebiedsvisie op voor het gebied tussen Bemmel en Haalderen. Hierin willen we de mogelijkheden onderzoeken voor toekomstige (betaalbare) woningbouw. In deze visie kijken we breder dan alleen wonen. Omdat onze leefomgeving verandert, nemen we ook andere ambities zoals verkeer en landschap mee. Ook de nieuwbouw van OBC Bemmel krijgt een plek in deze visie. De woningbehoefte binnen de gemeente is echter groot en de ruimte is schaars. Er komen misschien in de toekomst nieuwe woningen bij u in de buurt. Wij beseffen dat dit gevolgen kan hebben voor u en uw omgeving.

Wat is een gebiedsvisie?
Een gebiedsvisie vormt een globaal kader voor de ontwikkeling van een gebied. Meerdere alternatieven brengen we hiervoor in beeld. In een gebiedsvisie komen de uitgangspunten voor een later op te stellen bestemmingsplan. Doel is om met input van onder andere inwoners een gebiedsvisie te maken die uitnodigt tot de ontwikkeling van een prettig, groen en aantrekkelijk gebied met een eigen identiteit.
Hoe komt de visie eruit te zien?
We willen de visie op een kaart plaatsen. Wat geven we, met hulp van onder andere onze inwoners, aan op de kaart? Enkele voorbeelden:
- waar en hoe zien we versterking en ontwikkeling van landschap en natuur?
- waar lopen bestaande en nieuwe routes voor fietsers en wandelaars?
- waar kunnen nieuwe woonbuurten komen en hoe maken we deze bereikbaar?;
- waar kunnen we woningen bouwen, voor wie, hoeveel en hoe kunnen deze eruit te zien?
We besteden ook aandacht aan klimaatadaptatie; dat wil zeggen dat we in het gebied ook ruimte willen geven aan aanpassingen aan het veranderende klimaat. En de schadelijke gevolgen ervan ook proberen te beperken. Denk daarbij aan extreme natte of juist enorme droge periodes.
Wat hebben we tot nu toe gedaan?
We hebben gesprekken gevoerd met verschillende aanwonenden, belanghebbenden en belangstellenden in het gebied. Ook hebben we tijdens (online) werktafels input opgehaald. De presentaties en verslagen van de werktafels kunt u vinden onder documenten. Het vertrekpunt voor de visie is het (huidige) beleid van de gemeente. Van alle informatie die we hebben opgehaald, maken we een afweging tussen welke we wel, niet of gewijzigd mee kunnen nemen in de gebiedsvisie. We leggen daarbij uit waarom. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de gebiedsvisie.
Contact
Heeft u nog vragen over het project? Wilt u meer weten over het project of heeft u nog goede ideeën?
Neem gerust contact met ons op via e-mail t.vanderklei@lingewaard.nl of telefonisch via het nummer (026) 32 60 111.