Welkom op Samen Lingewaard

Cultureel Centrum De Assenburg

Bemmel verandert, het dorp vergrijst en contact met anderen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Een toegankelijk en bruisend ontmoetingscentrum in het hart van Bemmel draagt bij aan ontmoeting en verbinding. Gemeente Lingewaard onderzoekt momenteel of winkelcentrum De Assenburg een goede plek is voor zo’n ontmoetingscentrum.

 

Bruisend hart

In verschillende kernen van gemeente Lingewaard zijn projecten gestart om een ontmoetingscentrum te realiseren. In Bemmel is dat nog niet het geval. Na de zomer van 2024 gaat Lingewaard aan de slag met het Accommodatieplan Bemmel. Wel zijn we vast aan het kijken naar mogelijke locaties voor een ontmoetingscentrum. De Assenburg is zo’n locatie. Dat winkelcentrum staat sinds het vertrek van de Coop in 2022 grotendeels leeg. Het pand biedt veel ruimte en ligt midden in het centrum. Is het mogelijk om van De Assenburg een levendig ontmoetingscentrum te maken? Die vraag willen we samen met de stichtingen, verenigingen, gebruikers en inwoners onderzoeken.

Wat betekent dit?

Dit zou betekenen dat huidige maatschappelijke en culturele organisaties verhuizen naar De Assenburg en wellicht andere gebouwen van de gemeente. Het gaat om de activiteiten van De Bibliotheek, Cultureel Centrum De Kinkel en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL). Het ontmoetingscentrum biedt de kans om meer samen te werken voor stichtingen en verenigingen op een zichtbare en toegankelijke plek in het dorp. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen vrijwilligers inzetten, samen initiatieven opzetten en veel meer aan inwoners laten zien wat ze doen. De gemeente verwacht dat dit meer mensen naar de activiteiten trekt. Ook draagt het ontmoetingscentrum bij aan een compacter en aantrekkelijker (winkel)hart. 

In gesprek

We hebben in de eerste helft van 2024 veel gesprekken gevoerd met betrokken. Met bestuur en gebruikers van De Kinkel, SWL en Bibliotheek bijvoorbeeld. Maar er zijn ook bijeenkomsten geweest met winkeliers, ondernemers en wijkplatform. Voor inwoners is half juni een groot evenement georganiseerd: het DromenLab. We willen van zoveel mogelijk betrokkenen weten hoe zij het Bemmels ontmoetingscentrum voor zich zien. En wat hun wensen en behoeften zijn. 

Locatie Kinkel

De verschillende gesprekken en bijeenkomsten hebben veel waardevolle informatie opgeleverd. Een vraag die vaak naar voren kwam is of het mogelijk is de huidige Kinkel om te bouwen tot ontmoetingscentrum. Daarom hebben we net voor de zomervakantie besloten dat we niet alleen De Assenburg, maar ook De Kinkel meenemen in het onderzoek. We gaan voor beide locaties in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn en welke kosten deze met zich meebrengen. 

Besluit 

Er is nog geen besluit genomen. Dit wordt op basis van de resultaten van de onderzoeken gedaan. De verwachting is dat de gemeente in het najaar van 2024 een definitief besluit neemt over een ontmoetingscentrum in Bemmel. 

Cookie-instellingen